Et piggfritt vinterdekk til sykkel som faktisk funker? Tro det eller ei - dekkskeptiker overbevist!Star Grip-navnet er ikke tilfeldig |
For helårssyklister blir pigg en del av livet. Knatre. Knatre. Knatre. Slit. Slit. Slit.
Særlig milde vintre som den vi har nå er vanskelig dekkmessig. For piggdekk, selv de snille med ikke så veldig mange pigger, er tunge å sykle på, og transportsykling tar mye tid. I tillegg sliter man veldig på både den myke gummiblandingen og på selve piggen. Men man kan ikke skifte til sommerdekk, for iblant møter man på glatt føre, og selv i milde vintre kan det ligge rim på bakken morgen og kveld. Og sommerdekk til sykkel har INGEN - jeg har prøvd - INGEN ting på kaldt, glatt føre å gjøre.
Dekkidiot
Men jeg sykler daglig og har hørt nok på knatring nå, og la ut et hjertesukk på Facebook. Hadde noen et tips?
Greenspeed Drammens innehaver vet at jeg er en dekkidiot, og tilbød meg følgende deal: "Vil du låne Michelin Star Grip noen dager, mot å være prøvekanin?"
Svaret var selvsagt ja. Selv om den milde vinteren nå er over og kuldegrader, rimlag og saltsørpe igjen vil prege veiene, kunne jeg ikke si nei takk til å prøve nye dekk.
Dekkene er i utgangspunktet vinterdekk for kontinentale vinterforhold. Altså betraktelig mildere temperaturer enn her hjemme, men med snøfall og minusgrader relativt ofte likevel.
Ofte dårlige varer
Jeg er skeptisk til nye dekk. Dekkprodusenter - særlig en tysk produsent som selger mye dekk her i Norge - tilbyr ofte dårlige varer som ligner på samme selskaps dyre og gode varer. Dekkblandingen på slike dårlige dekk er hardere og dårligere enn tilsvarende modell med myk gummiblanding.
Jeg la dekkene på min 29'er, rullet ned bakken til en bratt grusvei som var belagt med snø, syklet oppover, og ble svært positivt overrasket. Dekkene sitter dønn. Selv i høy hastighet på snø i svært bratte motbakker er dekkene svært sikre, og slurer faktisk mindre enn et piggdekk på samme underlag.
Høyt dekktrykk
Dekket er relativt smalt og skal pumpes opp til (for oss terrengsyklister) svært høye dekktrykk - opp i nær 90 psi. Rullemotstanden etter tre måneder på pigg var himmelsk lav. Med dekktrykk på 45 og liten kontaktflate mot underlaget satt dekket likevel som spikret i opp- og nedoverbakker på snø.
En tur i terrenget avslørte at dekket ikke klarer seg like godt over glatte røtter og steiner. Det er altså et transportdekk til asfalt, samt treningsdekk til grusvei, Michelin har kommet frem til her.
Opp til Landfallhytta
Til de som kjenner Drammensområdet syklet jeg opp bakkene fra bompengeautomaten ved Underlia opp til Landfallhytta på snødekket vei i 4 minusgrader uten å måtte stå av.
Det som overrasket meg mest i tillegg til det fantastiske grepet var at snø ikke pakket seg i dekket. Dette er nesten magi, og komplett uforståelig. Jeg begriper det ikke. Et smalt knallhardt dekk med filigransmønster - og det pakker seg ikke? Problemet med piggdekk på litt mildt snøføre er at snø pakker seg mellom knastene, og man kan raskt miste grepet fordi dekket pakkes inn av et hardt snølag som naturligvis ikke har noe grep mot underlaget.
Hva er dekkets begrensninger? Det fikk jeg erfare i en bratt nedoverbakke på grusvei. I denne bakken ligger det holke på et strekk som er cirka 200 meter langt, og som dekker hele veibanen. I en liten retningsjustering forsvant forhjulet under meg, og jeg tok bildet nedenfor fra der jeg ble liggende. Snø på holke er altså et underlag dekkene ikke behersker.
Bremsesporene ser dere her. Eller bremser og bremser. Jeg rakk ikke bremse. Sklimerkene kan vi kalle dem.
Andre begrensninger? Tro det eller ei: Dekkene slet litt med saltet snø. Altså ikke saltsørpe, men det jeg i mangel av et presist ord vil kalle saltsukker. Altså snø som er blitt saltet og kjørt på, men som ennå ikke er smeltet. Jeg måtte være forsiktig i nedoverbakkene der dette saltsukkeret lå 3-4 cm tykt.
Overbevist
Men jeg er likevel overbevist. I kuldeperioden foran oss skal dette dekket brukes til transportsykling til/fra jobb, ærender osv. Blir det mildvær og holke, legger jeg på pigg igjen.
Dekkene var faktisk så bra at jeg tok meg en kveldstur noen timer etter testturen. Ihuga syklister kjenner nok igjen følelsen av iver over nye dekk - ny gummi motiverer!
På kveldsturen slapp jeg dekktrykket ned til 15 psi og tok meg en tur på sti. Det satt bedre - men dekket er nok ikke laget for så lave dekktrykk. Det vinglet og rullemotstanden var høy. Men kveldsturen ble en flott opplevelse: Jeg, stjernene og Star Grip.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar